Vrije meningsuiting is een grondrecht. Internet biedt vele nieuwe manieren om dit grondrecht uit te oefenen: websites, blogs, forums enzovoorts. Toch zitten er grenzen aan de vrije meningsuiting, ook op internet.
Iedereen is vrij vrij zijn mening te geven over een bepaald onderwerp, en dankzij internet doet vrijwel iedereen dat nu ook. Bloggen, websites, forums, discussiegroepen en mailinglijsten zijn ongekend populair. De vrije meningsuiting is een grondrecht, beschermd door de Grondwet en Europese verdragen. Zeker bij meningsuiting in de context van journalistiek en nieuwsgaring moet iemand van goeden huize komen om te beletten dat bepaalde informatie of opinies worden gepubliceerd.
Toch zitten er grenzen aan de vrije meningsuiting. De bekendste grenzen zijn smaad en laster. Soms is het bij wet of bij contract verboden om bepaalde dingen te zeggen. Staatsgeheime informatie, of bedrijfsgeheimen bijvoorbeeld. En wie tekent dat hij zijn mond ergens over houdt, kan zich over dat onderwerp niet snel meer op de vrije meningsuiting beroepen.
Het auteursrecht wordt soms gebruikt om bepaalde publicaties tegen te gaan. Je hebt immers niet het recht om andermans mening letterlijk over te nemen (al mag je wel citeren natuurlijk). Ook het portretrecht en het merkenrecht worden wel ingezet tegen uitingen en publicaties.
Door ICT-jurist Arnoud Engelfriet (blog, contact).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten