22 december 2008

"Tegen 2020 eten ook wij insecten"

Insecten
liggen tegen 2020 als voedsel in onze supermarkten. Dat stelt de Nederlandse hoogleraar Arnold van Huis van het Laboratorium voor Entomologie van de Wageningen Universiteit. Insecten vormen in de toekomst een noodzakelijke vleesvervanger, aldus de wetenschapper.

Broeikaseffect
Tachtig procent van de wereldbevolking eet al insecten. In totaal staan wereldwijd 1.400 verschillende insectensoorten op het menu. Insecten worden steeds belangrijker als vleesvervanger. De productie van vlees gaat overal ten koste van landbouwgrond en draagt in ernstige mate bij aan het broeikaseffect.

Gehaktbal
De acceptatie van insecten als voedsel neemt sneller toe als wordt gezocht naar nieuwe toepassingen, denkt Van Huis. "Ik kan mij voorstellen dat niet iedereen een sprinkhanenkop tussen zijn kiezen wil vermalen. Maar verwerk sprinkhanen tot een lekkere gehaktbal en niemand klaagt".

Kwaliteitscontrole
Volgens de wetenschapper zijn er nog wel wetswijzigingen nodig voor insecten in de schappen belanden. "Vooral de kwaliteitscontrole en productiewijze moeten nog wettelijk worden vastgelegd." (belga/sam)

Zie ook: Insecten eten helpt tegen hoge bloeddruk
http://www.hln.be/hln/nl/962/Gezondheid/article/detail/503923/2008/11/24/Insecten-eten-helpt-tegen-hoge-bloeddruk.dhtml

Geen opmerkingen:

Een reactie posten