9 oktober 2009

CO2 in het aquarium, deel1

Het instellen van een lichtgestuurde ongeregelde CO2 installatie
Deze installatie bestaat eveneens uit gasflessen maar de CO2 toevoer wordt nu geschakeld met een magneetventiel gekoppeld aan de verlichting. Verlichting aan, CO2 komt dan ook in. Op zich voorkomt men met zo'n installatie een te hoog CO2 gehalte in de nachtsituatie en men bespaart natuurlijk wat op CO2.
Het instellen van zo'n systeem kan het beste gebeuren door het fijnregelventiel zo in te stellen dat het gewenste CO2 gehalte voor de dagsituatie nog net wordt bereikt.
Het voordeel van zo'n systeem geschakeld met de verlichting is dat men in de nachtsituatie (verlichting uit) geen kans heeft op overdosering van CO2. Juist in de nachtsituatie als er wel CO2 wordt geproduceerd maar niet wordt opgenomen is de kans op teveel CO2 het grootste. In de grafiek hieronder zien we hoe de pH verloopt bij het toepassen van zo'n CO2 systeem geschakeld met de verlichting.


Het instellen van een geregelde CO2 installatie
Een geregelde CO2 installatie, de naam zegt het al. Hier wordt het CO2 gehalte geregeld op een bepaalde waarde. Het mooiste zou zijn als we een CO2-opnemer hadden en via een regelaar daarmee het CO2 gehalte konden regelen. Die CO2 opnemers zijn er wel maar helaas vreselijk duur en omslachtig. Gelukkig hebben we een redelijk alternatief. Zoals we al in eerdere artikelen in deze serie hebben kunnen lezen is, als we de KH weten, de pH een goede indicatie voor het CO2 gehalte. Uit de pH en de KH kunnen we het CO2 gehalte berekenen.
Bij een geregelde installatie wordt dus niet het CO2 gehalte direkt gemeten en geregeld. Het regelen van de CO2 gebeurd indirekt middels het meten van de pH. Hieronder is een schema weergegeven van de opbouw van zo'n systeem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten