30 oktober 2009

- De Belgoloog, maar dan anders -

- De Belgoloog, maar dan anders -
Het liefst wil ik voor de nieuwe bak een filtersysteem zonder allerlei doorvoeren met kans op lekkages. Zo min mogelijk leidingwerk, en ook dat de pomp zo min mogelijk weerstand hoeft te overwinnen van leidingen en kleppen.
Zo'n opzet vraagt om een intern filter.
Een constructie die in Belgie wel vaker voorkomt en daarom in aqua-kringen ook wel "Belgoloog" wordt genoemd
Voordelen Belgoloog
Filter blijft binnen de bak, geen leidingen buiten de bak, minder kans op lekkage (geen doorvoeren)
Geen extra opvoerhoogte om vanuit een externe filterbak op te pompen, dus minder pompverliezen, energiezuinig.
Geen snoeren en leiding rompslomp buiten de bak, strakker geheel aan de buitenkant.
Het filter wordt dus binnen in de bak geintegreerd. . Toch ben ik niet van plan de standaard constructie toe te passen met een soort standaard bioloog aan één of twee zijkanten of aan de achterkant.
Wat wel voorop staat is dat de gehele filterconstructie verdeeld wordt over de twee zijkanten. Max. 100-150 mm breedte per zijkant mag er voor opgeofferd worden. Niet echt veel, maar aan de andere kant, ik heb ca. 1000 mm hoogte tot beschikking en 1140 mm diepte. Dat moet voldoende wezen.
De opzet is om het filter in stukken op te delen om e.e.a zo efficient en zo plat mogelijk in de zijwanden weg te werken. Daarvoor verdeel ik de filtering in vier functies:
Nitrificatie gedeelte
Dat moet dan door een wervelbedfilter gebeuren. Het vorige wervelbedfilter draaide met zand. En had een aardig hoge weerstand. Ik wil lichtgewicht kaldness ringen of beads uit de koi wereld toepasssen. Perfect om in de zijkant te integreren. Deze wordt dan gevoed door een enerziezuinig Red Dragon pomp. Het wervelen hoeft niet continue te gebeuren, een paar keer per dag is genoeg, het gaat erom de biofilm dun te houden. Dat wervelen kan dan mooi door een luchtpomp. En het voordeel is....ook die heb ik nog ergens liggen.
Polishing gedeelte
Vanuit het nitrificatiedeel (wervelbed) stroomt het water in een gafzak, en dan terug de bak in. De gafzak in combinatie met de grote flow van de Red Dragon moet voor een heldere bak zorgdragen 2e nitrificatie gedeelte met separaat
Denitrificatie gedeelte
Dit gedeelte komt in de andere zijwand. Door het vak achter de zijwand gevuld met kaldness ringen stroomt heel langzaam water. Hier geen voorziening om met lucht te wervelen en schoon te spoelen. In dit deel kan dan denitrificatie plaats vinden. Het water uit dit deel wordt door een klein pompje toegevoerd naar het wervelbed in de andere zijwand. Zo kan evt. nitriet wat uit het denitrificatiedeel kan komen, alsnog in nitraat worden omgezet.
Stromingsdeel
Het moet een discusbak worden, dat zijn aardig grote lummels die veel voer vragen, en al met al geeft dat een hoog zuurstofverbruik. Bij de visbezetting (max. 12 st. discus en een stuk of 60 bijvissen) die ik voor ogen heb is er dan een aardige waterbeweging nodig om via het wateroppervlak voldoende zuurstof in de bak te krijgen. Een probleem wat bij veel discusbakken voorkomt! Een recirculatiepomp (Tunze streamer o.i.d.) gericht naar het oppervlak moet hiervoor zorgen zonder dat de rest van de bak stijf staat van de stroming, want daar houden die discusbeesten niet zo van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten