11 augustus 2008

Charles Darwin onderzocht ook blondjesvraagstuk

Eén van de bekendste blondjes van het moment, Paris Hilton. Op haar T-shirt herkent u ook... Blondie.
Iedereen kent Charles Darwin als de vader van één van de belangrijkste wetenschappelijke theorieën uit de geschiedenis: de evolutieleer. Maar de Engelse krant Sunday Telegraph onthult dat hij daarnaast ook nog tijd uittrok om andere, meer prozaïsche vraagstukken te onderzoeken. De reden waarom blondjes blijkbaar vaker ongehuwd bleven bijvoorbeeld. Wat nog niet betekende dat ze niet in de smaak zouden vallen natuurlijk.

Darwins belangstelling ontstond vier jaar na de publicatie van zijn baanbekende boek "The origin of Species", waarin hij uitlegt dat natuurlijke selectie, evolutie dus, de wereld heeft gemaakt tot wat ze is. Terwijl de heisa rond dat boek nog volop woedde, kreeg de wetenschapper brieven van John Beddoe, een arts die onderzoek had verricht naar de haarkleur van vrouwelijke patiënten en daaruit concludeerde dat brunettes veel vaker een echtgenoot en kinderen hadden dan blondines. Alleen wist hij niet waarom.
Die vraag bleek Darwin te boeien en hij werkte aan een theorie dat brunettes nu eenmaal talrijker waren en dus vaker een partner zouden vinden. Om dat te staven riep hij de hulp in van een arts in een ziekenhuis te Bristol die hem cijfermateriaal moest bezorgen over dit onderwerp. Ook zijn zoon George Darwin werd ingeschakeld om die gegevens te combineren en te analyseren.
Uiteindelijk moest de man die ontdekte wat de wordingsgeschiedenis is van de mens, toegeven dat hij niet over genoeg bewijsmateriaal beschikte om zijn theorie inzake haarkleur te bewijzen. Zoals hij schreef in een hoek van de laatste brief die hij daarover van Beddoe ontving. “Ik moet deze zaak laten vallen”.
“Darwin was geboeid door de vraag welke rol de kleur van het haar speelt bij de keuze van een partner. Hij wilde nagaan of blonde Engelse vrouwen inderdaad een grotere kans maakten om ongehuwd te blijven, wat dan weer zou leiden tot een afname van het aantal blondines in de volgende generatie.”
En zo sluit dit “nevenonderzoekje” dan toch aan bij Darwins levenswerk. Want na de publicatie van zijn eerste baanbrekende boek onderzocht hij ook de seksuele selectie en de manier waarop bepaalde fysieke eigenschappen algemener worden naarmate blijkt dat zij succes opleveren bij het andere geslacht. Een stukje evolutie dus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten