3 augustus 2008

Kleinste slangensoort ontdekt op Barbados

De kleinste slang ter wereld leeft op het Caribische eiland Barbados. Het reptiel doet denken aan een regenworm: het is tien centimeter lang en zo dun als spaghetti. De Amerikaanse bioloog Blair Hedges van de Pennsylvania State University ontdekte het diertje in een afgelegen stuk woud in het oosten van Barbados. De wetenschappelijke naam van de nieuwe slangensoort luidt Leptotyphlops carlae en Hedges beschrijft ze in het vakblad Zootaxa.
IJzerslangen
Leptotyphlops carlae behoort tot de familie van de zogenaamde ijzerslangen (Leptotyphlophidae). Genetisch onderzoek wees uit dat het wel degelijk om een nieuwe soort gaat. Helemaal onbekend was de slang echter niet: Hedges vond al enkele exemplaren van de soort terug in musea, maar die waren verkeerd gecategoriseerd. Door volwassen exemplaren van beide geslachten van de nieuwe soort te vergelijken met volwassen exemplaren van andere soorten kon de wetenschapper vaststellen dat de Leptotyphlops carlae weldegelijk de kleinste van de 3.100 bekende slangensoorten ter wereld is.
Natuurlijke selectie
Hedges sluit niet uit dat er nog kleinere soorten bestaan, maar veel kleiner kunnen ze niet zijn. "Natuurlijke selectie vermijdt dat slangen te klein worden omdat er onder een bepaalde grootte niets eetbaars meer is voor hun jongen", zegt Hedges. De kleine slang op Barbados voedt zich vermoedelijk met insectenlarven.Grote slangensoorten kunnen tot 100 eieren leggen, maar de Leptotyphlops carlae legt slechts één ei. Hedges ontdekte eerder al meer dan 65 nieuwe soorten, onder meer de kleinste kikker en de kleinste hagedis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten