Er zijn verschillende manieren om zelf de witbalans op uw camera te beïnvloeden. Een van deze mogelijkheden is het handmatig instellen van de witbalans, een andere is om uw camera een meting van een grijs vlak te laten uitvoeren. In het meest gemakkelijke geval stelt u de witbalans achteraf in door in RAW te fotograferen en in de RAW converter uw witbalans in te geven.
Handmatig uw witbalans invoeren
Op bijna elke moderne digitale spiegelreflex camera zit een functie om handmatig uw witbalans (vaak WB genoemd) op te geven. Leer deze functie kennen en zorg dat u dit zonder uw handleiding te hoeven bekijken zelf kunt uitvoeren. U zult zien dat dit de meest belangrijke sfeer factor is die er bestaat.
2500 K (vaak de laagste waarde die u kunt instellen)Deze instelling gebruikt u om tijdens nachtelijke fotografie een blauwe lucht te versterken en een koele en zomerse sfeer te creëren.
3200 K (De standaard voor gloeilicht fotografie)Deze instelling komt overeen met het gloeilamp symbool bij de witbalans instellingen. Deze kleur temperatuur staat gelijk aan gloeilicht in bijvoorbeeld een woonkamer of restaurant
4500 K (een tussenmaat voor werken met kunstlicht en daglicht)Deze kleurtemperatuur wordt veel gebruikt wanneer er een mengsel bestaat van kuntlicht van bijvoorbeeld gloeilampen en daglicht. In de avond fotografie wordt deze waarde wel gebruikt wanneer een lange belichtingstijd wordt bevroren met een klein invul flitsje (al dan niet op het tweede sluitergordijn)
5600 K (Standaard daglicht)Deze waarde komt overeen met het zonnetje in de witbalans instellingen en wordt gebruikt voor fotografie overdag. Alleen bij een zwaar bewolkte hemel is het raadzaam nog iets hoger te gaan zitten met de kleurtemperatuur
7000 K (Bewolkte lucht)Deze instelling gebruikt u overdag wanneer de zon niet door de bewolking heen kan komen, en op plaatsen waar u volledig in de schaduw staat zodat zonlicht nauwelijks invloed heeft op het omgevingslicht
Witbalans waarde meten
Nagenoeg elke digitale spiegelreflex camera heeft de mogelijkheid een witbalans waarde te meten en vast te houden als voorinstelling. Deze meting voert u uit door de camera in te stellen op witbalans meting (raadpleeg hiervoor uw handleiding, dit verschilt per merk en type camera) en vervolgens een foto te maken van een witbalans kaart, vaak ook grijskaart genoemd. Als de belichting goed was, slaat de camera de opgemeten waarde op in zijn geheugen en worden alle foto's vanaf nu volgens die witbalans waarde gemaakt.
LET OP!
Bij een aantal typen camera's lukt het niet een witbalans meting uit te voeren onder het gele licht van lantaarnpalen, domweg omdat deze wit waarde buiten het bereik van de camera ligt. Gebruik de handmatige instel mode of werk in RAW wanneer dit in uw geval ook zo is.
Fotografeer in RAW en bepaal de witbalans achteraf
Fotografen die in RAW formaat fotograferen nemen de ruwe beeld data van de sensor op en kunnen de witbalans instellingen achteraf doorvoeren zonder dat kwaliteitsverlies optreed. Deze manier van werken levert per definitie de hoogste kwaliteit foto op, maar wat u ziet op het beeldscherm van uw camera telt nu niet meer als referentie voor de uiteindelijke kleurtemperatuur op uw foto.Een optie is het gebruik van twee methoden tegelijkertijd. U stelt de witbalans in door middel van een van de twee bovenstaande methoden en u fotografeert alles in RAW zodat u toch achteraf nog de witbalans kunt corrigeren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten