3 augustus 2008

Opstarten (brakwater) aquarium

Opstarten aquarium:
Hier moeten we toch een onderscheid maken tussen zoetwater en brakwater. Het laatste bevat allerlei zouten die het water bepaalde eigenschappen geven en die we moeten kennen.
De carbonaathardheid:
In tegenstelling tot de totale hardheid die alleen bij zoetwater wordt gemeten, wordt met de carbonaathardheid ook bij brakwater die hoeveelheid calcium- en magnesiumcarbonaten en bicarbonaten gemeten. Deze waarde is belangrijk voor het in stand houden van de pH.
De pH-waarde:
Omdat brakwater zout is, ligt de pH hoger dan die van zoetwater. Puur zeewater, midden op de oceaan, bezit een pH van 8,3. Onder de kustlijn daalt deze tot 8 zelfs nog iets minder 7,5, als gevolg van de toevoer van zoet water dat het zeewater ontzilt, brakwater dus.
Soms constateert men een daling in het aquarium van de pH waarde, waarom? Het water in het aquarium vertoont soms een overschot aan koolstofdioxide dat de neiging heeft de pH-waarde omlaag te brengen. Wat te doen? Voer de beweging van het water op (snellere doorstroming filter, uitstromer met luchtpomp).
De stikstofkringloop:
Deze verloopt in brakwater op dezelfde manier als in zoet water. In een brakwater aquarium is de vegetatie meestal minder overvloedig dan in een zoetwater aquarium. Dus tijdens het opstarten van een brakwater aquarium komt de stikstofkringloop langzamer op gang dan in een zoetwater aquarium : het duurt ongeveer drie tot vier weken (dit is slechts een gemiddelde, want elke bak is een geval apart). De nitraten, het eindproduct van de stikstofkringloop, hebben dus de neiging zich op te hopen. Het is daarom van belang ze te verwijderen door regelmatig gedeeltelijke waterverversing. U mag nog geen vissen in het aquarium uitzetten tijdens deze periode.
Deze kan wel verkort worden met verschillende methoden:
Voor een zoet wateraquarium moet u minimaal een week wachten, maar twee is beter. Als het een brakwater aquarium betreft, duurt het soms wel vier weken. Als je u geduld niet kunt bedwingen, kunt u het volgende toepassen:
Allereerst door veel zuurstof toe te voegen, de bacteriën hebben zuurstof nodig om te ademen en stikstofhoudende stoffen om te zetten- en vervolgens door bacteriën te importeren. Dat doet U door toevoeging van water, substraat(zand) of filtermateriaal dat uit een goed werkend zoet of brakwater aquarium afkomstig is, al naar gelang. Ook strooi ik (een beetje) droogvoer in het aquarium de derde dag, dit om het filter te belasten. Sommigen leggen een of twee in stukjes gesneden gekookte mossel in het brakwater aquarium en zuigen na enkele dagen de restanten uit de bak. De wachttijd kan hierdoor verkort worden met 10 dagen. In elk geval moet u regelmatig het nitrietgehalte meten en pas vissen in uw bak doen als het gehalte ongeveer een week op nul blijft staan.

Samengevat:
Als een aquarium voor het eerst in werking wordt gezet, vermenigvuldigen de bacteriën zich langzaam. Bij het opstarten zitten in het water zelf nog niet veel bacteriën. Maar wel in de bodem en de inrichting (planten) en door enting. Ze kunnen groeien dankzij de aanwezige zuurstof door stikstofhoudende stoffen om te zetten.
























Wanneer men een brakwater aquarium opstart neemt eerst de ammoniak toe en bereikt in 7 à 9 dagen zijn maximum. Tergelijkertijd ontwikkelen de bacteriën die de ammoniak gaan omzetten zich en vormen zich nitrieten die tegen de 10de en 12de dag hun maximale gehalte hebben bereikt. Maar nu vormen er zich ook andere bacteriën die nitrieten in nitraten veranderen. De eerste verdwijnen tussen de 18de en 20ste dag; DE NITRATEN MOETEN DOOR WATERVERVERSINGEN WORDEN VERWIJDERD ! Het op gang brengen van deze kringloop duurt dus tussen de 3 a 4 weken. OPGELET: in deze periode bereiken de ammoniak en de nitrieten concentraties die soms tienmaal hoger zijn dan de al giftige doses.

http://www.jbl.de/dl_documents/nl/nl_WWW2.pdf
http://www.jbl.de/dl_documents/nl/WWW10.pdf
http://www.jbl.de/de/downloads/Folder_Osmose_D.pdf
http://www.jbl.de/dl_documents/nl/nl_WWW1.pdf
http://www.jbl.de/onlinelabor/nl/onlinelabor_step1.php

10 opmerkingen:

  1. Klopt het als je in water poept dat het dan brak water word?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Neen dat klop niet. Enkel als je daar van drinkt begin je idiote vragen te stellen en ben je dus een .......

    BeantwoordenVerwijderen
  3. om brak water te verkrijgen moet je toch zee zout toevoegen?

    mijn vraag is in welke verhouding?

    ik heb al gelezen op internet dat 1 gram per liter normaal is maar andere zeggen weer dat dit heel veel is

    als ik mijn brak water bak opstart gebruik ik oud aqarium water en een goed ingedraaide buiten pomp

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ik heb een zoetwater aquarium met roodneusgarnalen, ze kweken alleen in brakwater, is er een mogelijkheid om de garnalen in het aquarium te houden en rustig omzetten in brakwater?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. aan thokke.
    Alleen de larven kan je op brak water zetten als je de volwassen dieren op brakwater zet zullen ze niet overleven.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De watersamenstelling met de nadruk op die ik gebruik.

    Zeewater bevat zouten, waarvan het belangrijkste natriumchloride (NaCI) is, ons keukenzout. Zeewater en ook brakwater zijn meer of minder zout, afhankelijk van de geografische zones.
    In de wereld van de zeeaquariumhouders meet men niet het zoutgehalte, maar de soortelijke massa, uitgedrukt in de volgende formule: s.massa=gewicht van 1 liter zeewater gedeeld door gewicht van 1 liter zuiver water x 1000. Deze waarde staat niet vast. Hoe meer zouten het water bevat, hoe hoger de soortelijke massa is.
    Deze soortelijke massa varieert ook afhankelijk van de temperatuur (hij neemt af naarmate de temperatuur stijgt).
    De soortelijke massa kan met verschillende apparaten gemeten worden. Ik gebruik hiervoor een densimeter, die hoger drijft naarmate het water zouter is. De waarde kunt u precies aflezen ter hoogte van het wateroppervlak. Het is aan te bevelen de densimeter buiten het aquarium te gebruiken, omdat de beweging van het water het aflezen erg moeilijk maakt. Neem liever een reageerbuis of een doorzichtig bakje(van pvc bijvoorbeeld). Zodra hij stil hangt leest u de waarde af die overeenstemt met het niveau van het water. Bij mij bedraagt die tussen de 1005-1008. Ter vergelijking tropische koraalriffen hebben een soortelijke massa van 1021-1024. Zeewater bevat gemiddeld 35g zout per liter - het zoutgehalte is dus ca.3,5‰.
    Zeewater bevat meer dan 60 elementen. Alle in zeewater opgeloste stoffen zijn nuttig, daarom is het zeer belangrijk dat het zout dat we gaan gebruiken om ons water brak te maken van een uitstekende kwaliteit moet zijn! In de aquariumhandel zijn verschillende merken te koop. De kwaliteit van het zoete water dat U gebruikt is van groot belang: het moet zo zuiver mogelijk zijn, ik gebruik hiervoor osmosewater. Ook voeg ik nog een Calcium, mineralen en sporenelementen preparaat toe (Tropic Marin®). Keukenzout is dus totaal ongeschikt voor ons aquarium daar dit slechts Na en Cl bevat en ook jodium. In tegenstelling tot de totale hardheid die alleen bij zoetwater wordt gemeten, wordt met de carbonaathardheid ook bij zeewater de hoeveelheid calcium en magnesiumcarbonaten en bicarbonaten gemeten. Deze waarde is belangrijk voor het in stand houden van de pH. Omdat brakwater zout is, ligt de pH hoger dan die van zoet water.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Japonica,s Mogen niet op Brakwater.
    Roodneusjes mogen wel gelijk op brakwater.
    Heb ze er ook in zitten.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dus, hoeveel zout per liter met brakwater?

    BeantwoordenVerwijderen