25 september 2009

163 nieuwe dier- en plantensoorten in Azië ontdekt




Een vogel etende kikker met vangtanden en een luipaardgekko met oranjekleurige kattenogen behoren tot de 163 nieuw ontdekte dier- en plantensoorten in Azië. Wetenschappers vonden de dieren vorig jaar langs de machtige Mekong tussen het zuidwesten van China en Vietnam. Dat deelde de internationale natuurbehoudsorganisatie WWF in Bangkok mee. Hun biotoop is echter acuut bedreigd: nog slechts vijf procent van het landschap is intact en de klimaatsverandering versnelt de gevaren voor planten en dieren.

Nog honderden soorten
"De nieuwe vondsten tonen aan dat in het Greater Mekong-gebied vermoedelijk nog honderden soorten op hun ontdekking wachten", zei WWF-zoetwaterdeskundige Martin Geiger. "Ze riskeren echter uit te sterven, nog voor wetenschappers ze hebben gezien." Onder de spectaculaire ontdekkingen zijn orchideeën, palmen, bananen, reptielen, kikkers, zoogdieren en een Nonggang-tatelaar of Stachyris nonggangensis, een vogel die liever lijkt te wandelen dan te vliegen.
Vangtanden
De biologen beschrijven een kikker met een buitensporig grote kop en vangtanden uit Thailand (Limnonectes megastomias), die andere kikkers en vogels eet. Zelfs soortgenoten zijn voor hem niet veilig, zo stelden wetenschappers vast. "De ontdekte luipaardgekko is een biologische sensatie", zei Geiger. "Zijn doodringende kattenogen en zijn vlekkenpatroon kunnen hem echter noodlottig worden. Ze maken van hem een goudmijn voor handelaars in reptielen." Het dier heet met zijn Latijnse naam Goniurosaurus catbaensisijus. Op een eiland voor Vietnam ontdekten biologen een nieuw soort grottenotter (Cryptelytrops honsonensis). Hij is een halve meter lang en heeft 92 tijgerstrepen op zijn strogeel lijf.

Ecoysteem
De meer dan 4000 kilometer lange Mekong ontspringt in Tibet en stroomt door het zuidwesten van China over Myanmar, Laos, Thailand en Cambodja tot Vietnam, waar hij in zee uitkomt. De ecosystemen in de regio zijn door het omleggen van waterlopen en het kappen van bossen voor palmolie- of commerciële houtplantages bedreigd. In de regio zijn 240 grote stuwdammen gebouwd en gepland, schrijft de WWF.

Klimaatsverandering
De problemen worden nog vergroot door de klimaatsverandering. In de regio is het al warmer geworden en het zoetwater wordt al schaarser. Droogteperioden en overstromingen nemen volgens de WWF toe. De organisatie wil grensoverschrijdende beschermde zones en een gezamenlijke strategie van de landen voor de aanpassing aan de klimaatswijziging.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten