13 september 2009

Ouderdomsdeken van Franse fotografie dood







Willy Ronis, ouderdomsdeken van de Franse fotografie, is overleden in Parijs. Hij was 99 jaar. Samen met zijn generatiegenoten Henri Cartier-Bresson en Robert Doisneau gaf hij het begrip "humane fotografie" gestalte.
Ronis werd in 1910 geboren als zoon van Russische joden die naar Parijs waren gevlucht. Parijs was vaak het onderwerp van zijn foto's, al trok hij ook naar de provincie, om beelden vast te leggen van petanquespelers in Marseille of een tevreden wijnboer in de Gironde. Ronis stond bekend als een stille, vaak ironische waarnemer van zijn medemens. Hij begon zijn carrière als fotograaf in 1936 en maakte naam met zijn reportages over sociale onderwerpen. In zijn foto's stond de mens centraal, vaak met milde ironie afgebeeld.

Ronis bleef tot op hoge leeftijd actief. Op zijn 84e verjaardag portretteerde hij zichzelf nog zwevend aan een valscherm.
"Twintigste eeuw is weer een stuk verder weg"
"Willy Ronis heeft ons en de komende generaties een onsterfelijk beeld van een volks en poëtisch Frankrijk nagelaten", zei de Franse president Nicolas Sarkozy."Met zijn dood is de twintigste eeuw weer een stukje verder weg, maar dankzij zijn humanistische nieuwsgierigheid en zijn geïnspireerde blik heeft Ronis ons een getuigenis nagelaten".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten