9 september 2009

Betta pardalotos beschreven uit Sumatra

Foto: Heok Hee Ng. Foto van de habitat van Betta pardalos door Heok Hee Ng.
Ichtyoloog Heok Hui Tan heeft een nieuwe soort beschreven van een Betta uit Sumatra. De nieuw vis noemt Betta pardalotos en is beschreven in het laatste nummer van het Raffles Bulletin of Zoology.

Betta pardalotos behoort tot de B. waseri soort groep en kan worden onderscheiden van de andere leden van de groep door twee witte ronde vlekken op een zwarte keel, met drie gebogen rijen zwarte stippen langs de rand, aarsvin zonder een donkere rand en de lagere marge van het operculum zonder enige donkere kleur.

Hij is zeer gelijkaardig aan B. chloropharynx, een gelijkmatig hellend of iets bol voorhoofd, onregelmatige donkere vlekken op het lichaam, de aarsvin van oorsprong op de zesde of zevende laterale schaal, een diepere staartwortel, langer hoofd en meer zijdelingse banden. De nieuwe soort is bekend uit de lagere Musi River drainage in het zuiden van Sumatra, en is vernoemd naar de spotted patroon van de Opercle ( Opercle is het bovenste en grootste van de botten die vorm de kieuwen bedekken.) (Grieks pardalis = Leopard).

Voor meer informatie en foto's, zie het artikel: Tan, HH (2009) Betta pardalotos, een nieuwe soort vis. De beschrijving: (Teleostei: Osphronemidae) uit Sumatra, Indonesië. Het Raffles Bulletin of Zoology 57, pp. 501-504.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten