10 augustus 2009

Extreem giftige spin zorgt voor paniek in Frankrijk

In Frankrijk is een heel zeldzame en levensgevaarlijke spin opgedoken. Het gif van de spin zou even dodelijk zijn als dat van een cobra. Een Franse man mocht dat aan de lijve ondervinden. Na een beet van dit ogenschijnlijk onschuldige spinnetje moest hij in het ziekenhuis voor zijn leven vechten. Dat meldt de Telegraph.
Vioolspin (Loxosceles reclusa)
Maar welke spin was in staat om met één beet zo zwaar toe te slagen? Volgens het antigifcentrum van Marseille ging het om de vioolspin. Die komt normaal gezien niet in Frankrijk voor en leeft vooral in de Verenigde Staten en rond de Golf van Mexico. Daar is de spin heel berucht. Net zoals huisspinnen bij ons duikt de vioolspin er regelmatig tussen het beddengoed op. Een beet van de spin is echter veel fataler: het gif beschadigt weefsels die vervolgens afsterven.

Herstel
Na een beet duurt het maanden om te herstellen. François Inderchit mag zich nog gelukkig prijzen, want soms komt er plastische chirurgie aan te pas of moet er een lichaamsdeel geamputeerd worden. Bovendien is de beet dodelijk als het gif een vitaal orgaan bereikt. De Franse politie stelt dat er geen bewijs is dat de vioolspin de oorzaak van de wonde is en weigert voorlopig een medische waarschuwing uit te sturen. De dokters die Inderchit behandelen, zijn echter overtuigd dat de zeldzame vioolspin de boosdoener is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten