5 januari 2009

Havana viert 50 jaar revolutie


Havana maakt zich op om de vijftigste verjaardag van de triomfale intrede van de 'Comandante' van de Cubaanse Revolutie, Fidel Castro, te herdenken. De feestelijkheden zullen gebeuren in aanwezigheid van Raul Castro, broer en opvolger van Fidel, en de socialistische Ecuadoraanse president Rafael Correa.
Che Guevara
De viering zal in de late namiddag doorgaan in de militaire school in de oude kazerne Columbia. President Rafael Correa brengt zijn eerste officieel bezoek aan het communistische eiland. Zaterdag zal hij in Santa Clara een herdenking bijwonen voor die andere Cubaanse revolutionair Ernesto 'Che' Guevara, aldus nog dezelfde bron.
Toespraak Fidel
In het kamp Columbia rondde Fidel Castro op 8 januari 1959 met een toespraak zijn overwinningstocht door het land af nadat hij op 2 januari vertrok in Santiago de Cuba op 900 kilometer van Havana. Castro kondigde op 1 januari 1959 het begin van de revolutie aan, kort nadat dictator Fulgencio Batista gevlucht was naar het buitenland.
Broer
Op 1 januari van dit jaar zijn een aantal sobere herdenkingsactiviteiten georganiseerd, maar in afwezigheid van Fidel Castro en zonder bevriende staatshoofden. Fidel gaf in juli 2006 de eigenlijke macht door aan zijn broer Raul. Twee jaar later werd die laatste ook officieel president van Cuba. Gezondheidsproblemen liggen aan de basis van het aftreden van Fidel, maar de exacte aard van de problemen blijft staatsgeheim. Cuba staat al 47 jaar onder Amerikaans embargo en de bevolking lijdt ernstig onder de economische crisis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten