8 januari 2009

Roze leguaan ontdekt op eiland van Darwin





Op de Galapagoseilanden hebben wetenschappers een nieuwe, bizarre soort leguaan ontdekt. De leguaan heeft een roos kleurtje en werd in 1986 voor het eerst gezien. Onderzoekers hebben nu bevestigd dat het om een nieuwe soort gaat.
Darwin
De roze leguaan leeft op het eiland waar Charles Darwin zijn evolutietheorie ontwikkelde. Het gaat echter wel om een heel zeldzame soort. De leguaan leeft op een vulkaan op slechts één van de eilanden. Darwin heeft de leguaan nooit ontdekt omdat hij de vulkaan niet onderzocht heeft. Nochtans zou het dier een interessante bijdrage tot zijn theorie kunnen geweest zijn. Darwin schreef bijna 200 jaar geleden dat dieren zich aan hun omgeving kunnen aanpassen.
Nieuwe soort
Volgens wetenschappers is deze leguaan niet zomaar een exemplaar met een apart kleurtje. Het dier heeft op basis van genetisch onderzoek het recht om als een aparte soort binnen de familie te worden beschouwd. Bovendien zijn er nog andere lichamelijke verschillen tussen deze leguaan en andere soorten. Wetenschappers hopen het opmerkelijke dier te redden van uitsterving. (gb)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten