10 januari 2009

Op zoek naar vissen samen met de Vlindervis?

Afrikaanse rivier vissen, waaronder: Ctenopoma en Microctenopoma soorten (de 'Bush Vis'), diverse soorten Polypterus en Erpetoichthys), Congo TETRAS (Phenacogrammus interruptus), 'kribensis-type' Cichliden (Pelvicachromis) en diverse Synodontis meervallen.
Andere oppervlaktvis wordt niet aanbevolen (Arowanas, Hatchet Vis, killifish, enz.).
De Afrikaanse Butterfly Fish is gevonden in Afrika in de wateren van de West-Afrikaanse regenwoud. Ze worden vaak gezien in Lake Tsjaad, Congo Basin, in heel Neder-Niger, Kameroen, Ogooue en Upper Zambezi. Ze zijn ook al gezien in de Niger Delta, Neder Ogun en in de Tweede Cross River. As far as tank-mates are concerned, I have kept African Butterfly Fish with a number of other African river fish, including: Ctenopoma and Microctenopoma species (the 'Bush Fish'), various species of Bichirs (Polypterus and Erpetoichthys), Congo Tetras (Phenacogrammus interruptus), African Knife Fish (Xenomystus nigri), 'kribensis-type' cichlids (Pelvicachromis) and various Synodontis catfish. Overly aggressive tank-mates or fish that will find the long, filamentous pelvic fins to be irresistable should be avoided as should any fish small enough to be eaten. Other surface-dwelling fish are not recommended (Arowanas, Hatchet Fish, Killifish, etc.).
Pelvicachromis pulcher (kersebuikcichlide)

Pelvicachromis taeniatus

Phenacogrammus interruptus
Familie: Alestidae
Herkomst: Congo
Lengte vd vis: 8,5 cm
Min.lengte aquarium: 140 cm
Nederlandse naam: Kongozalm
Een vreedzame scholenvis die niet samen met agressievere dieren gehouden mag worden. De vis wordt dan schuw en laat zich niet meer zien. Deze vis wordt nog al eens in te kleine bakken gehouden. Hij heeft vrij veel zwemruimte nodig en komt dan ook pas echt tot zijn recht. Verder moet de bak ingericht worden met een donkere bodem en niet al te zachte planten, daar er anders van gegeten wordt.
Het is een alleseter met een voorkeur voor zacht plantaardig voer. (jonge scheuten) Ook levend voer wordt graag gegeten.
De kweek is vrij eenvoudig. Direct zonlicht zet de vissen paarsgewijs of in de school aan tot het afzetten van eieren. Na 6 dagen komen de jongen uit en zijn groot te brengen met infuus en Artemia-naupliën.

Ctenopoma ocellatum
Familie: Anabantidae
Herkomst: Zaïre
Lengte vd vis: 10 cm
Min.lengte aquarium: 100 cm
Deze schuwe vis moet samen gehouden worden met vissen die ongeveer even groot zijn. Als ze alleen gehouden worden krijgt men deze dieren nauwelijks te zien. Kleinere vissen worden als voedsel aangezien. Het aquarium moet dicht beplant en spaarzaam verlicht worden.
Het is een alleseter. Het is dus belangrijk om variatie in het menu aan te brengen.
Over de kweek in het aquarium heb ik niets kunnen vinden.


Ctenopoma acutirostre
Nederlandse naam : Chocolade klimbaars
Familie : Anabanitidae
Oorsprong : Kongo
Natuurlijke habitat : Zijtakken van de Kongorivier
Gemiddelde lengte : 15 cm
Kleur : Geel lijf met grote bruine vlekken
Geslachtskenmerken : Mannetjes hebben stekels op het gelaat en kieuwdeksels, zijn kleurrijker en hebben langere vinnen
Voortplantingswijze : Drijvende eitjes
Verblijfplaats in aquarium : Midden
Voer : Vis, voer op vleesbasis
Plantvriendelijk : Ja
Speciale eisen : Schuilplaatsen
Verzorging : Gemiddeld

Aquariumeisen :
Minimale afmetingen : 90 cm
Temperatuur : 24 / 26°C
Ph : 6 / 7
Waterhardheid : Zacht tot matig hard


Familie: Anabantidae
Herkomst: Zaïre
Lengte vd vis: 15 cm
Min.lengte aquarium: 140 cm
Deze soort is niet geschikt voor ieder gezelschapsaquarium. Hij kan alleen maar gehouden worden in aquaria van voldoende grootte en in gezelschap van rustige, wat grotere vissen, vooral uit de onderste waterlagen. Het aquarium moet aan de randen en achtergrond dicht worden beplant zodat schuilplaatsen ontstaan. Voor verdere dekoratie kunnen ook wortels en kienhout worden gebruikt. Een donkere bodem, wat drijfplanten en een gedempte verlichting worden zeer op prijs gesteld. De soort is zeer gevoelig voor ziekten. Het water moet dus regelmatig met kleine hoeveelheden worden ververst.
Als voedsel moet levend voer worden gegeven in de vorm van rode muggenlarven en kleine regenwormen. Droogvoer wordt ook geaccepteerd.
Over de kweek in het aquarium heb ik nog niet veel kunnen vinden.

Microctenopoma ansorgii

Familie: Anabantidae
Herkomst: Zaïre
Lengte vd vis: 8 cm
Min.lengte aquarium: 80 cm
Redelijk vreedzame vis. Alleen ten opzichte van zeer kleine vissen enigszins roofzuchtig. Het aquarium kan voorzien worden van rand- en achtergrondbeplanting voor schuilplaatsen met in het midden vrije zwemruimte. De aanwezigheid van drijfplanten wordt zeer op prijs gesteld. Ook kunnen wortels en kienhout worden gebruikt. Hij kan worden gehouden in het gezelschap van andere vreedzame soorten en wat bodemvissen (Corydoras).
Als voedsel moet krachtig levend voer worden gegeven. Droogvoer wordt af en toe ook wel geaccepteerd.
De kweek is redelijk eenvoudig. In een dicht beplant aquarium wordt een klein schuimnest gemaakt. Tot 600 eieren worden er in onder gebracht. Na 1 dag komen de jongen uit en 2-3 dagen later zwemmen ze vrij. De jongen zijn extreem klein en moeten de eerste week gevoerd worden met het kleinste infuus. Na een week kan er worden over gegaan op Artemia-naupliën.


Polypterus delhezi
http://aquavisie.retry.org/Database/Vissen/Polypterus_delhezi.html

Synodontis nigriventris of Rugzwemmende meerval.
Familie: Mochokidae
Areaal: Zaïre, Congobekken
Werelddeel: Afrika
Scholenvis: Ja
Maximale grootte: 10 cm
Minimale grootte aquarium: 80 cm
Zone: boven, midden, bodem
Stroming: Middelmatig
Temperatuur: 22 - 26 graden Celcius
Zuurgraad: pH 6,5 - 7,0
Hardheid: GH 6,0 - 12,0
Dieet: Insectivoor; levend of diepvriesvoer, ook vlokvoer; neemt bij voorkeur ook drijvend voedsel van het oppervlak, draait zich daarbij op de rug.
Kweek: Substraatlegger
De rugzwemmer zwemt, zoals de naam al zegt, met de buik omhoog en rug naar beneden. Ze moeten in scholen worden gehouden en gaan hun eigen gangetje. Ze zijn daarom ook geschikt voor het gezelschapsaquarium. Meestal worden ze pas tegen de schemering actief. De kweek is moeilijk. Opmerkelijk is dat de jongen wel met de buik naar beneden zwemmen.


Erpetoichthys calabaricus (Foto Georges Peters)
synoniem: Calamoichthys Calabaricus
Familie: Polypteridae
Herkomst: Nigeria, Kameroen
Lengte vd vis: 40 cm
Min.lengte aquarium: 200 cm
Deze vis komt alleen tevoorschijn in het duister en is te houden met even grote vissen. Kleinere vissen worden als voedsel gezien. De bak moet gedecoreerd worden met stenen en kienhout waardoor holen ontstaan waarin ze kunnen schuilen. De bodem moet uit fijn zand bestaan en het aquarium moet verder dicht beplant zijn.
Als voedsel wordt alleen groot levend voer en vlees geaccepteerd. (Vis, mosselen, insectenlarven, runderhart etc.) De vis vindt zijn voedsel met behulp van zijn reukzin. Ze zien erg slecht. Ook kunnen ze enige tijd buiten het water blijven, aangezien ze ook atmosferische lucht kunnen ademen. De bak moet dus goed afgesloten zijn.
Over de kweek in het aquarium is niets bekend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten