15 februari 2009

Amerikaan Anthony Suau wint World Press Photo 2008


Het bekroonde beeld van fotograaf Anthony Suau.
De Amerikaanse fotograaf Anthony Suau heeft de World Press Photo 2008 gewonnen. Een internationale vakjury koos zijn foto van een gewapende agent die in de Amerikaanse staat Ohio een verlaten huis doorzoekt als beste persfoto van het jaar.
Kredietcrisis ten top
De winnende foto was onderdeel van een reportage in het tijdschrift Time over de kredietcrisis. De agent op de zwart-witfoto beweegt zich met getrokken pistool door een huis in Cleveland, dat bewoners moesten verlaten omdat ze de hypotheek niet meer konden opbrengen.
Tegenstelling
Juryvoorzitter Mary-Anne Golon: "De kracht van deze foto zit in de tegenstelling. Het lijkt een klassieke oorlogsfoto, maar het is gewoon de uitzetting van mensen uit hun huis. Oorlog in de klassieke zin komt nu bij mensen thuis, omdat ze hun hypotheek niet kunnen betalen.
"Tweeslachtig"
Het is een tweeslachtige foto", zei jurylid Akinbode Akinbiyi. "Je moet erin duiken om uit te vinden wat het is. En dan zullen mensen over de hele wereld denken: 'Dit is wat er met ons allemaal aan het gebeuren is'."
De enige Nederlandse prijs ging naar Roger Cremers. Hij werd nummer 1 met zijn serie in de categorie Arts and Entertainment. Op de foto laat hij bezoekers zien van het museum Auswitchz-Birkenau in Polen.
De jury deelde verder aan 64 fotografen prijzen uit in tien nieuwscategorieën.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten