2 februari 2009

India stelt laptop van 20 dollar voor (15 euro)


Een oudere versie van de armeluislaptop: de '100 dollar laptop' van de stichting One Laptop Per Child.

Indiase wetenschappers gaan morgen een prototype van een laptop voorstellen die zo'n 20 dollar (15 euro) zal kosten. Over een half jaar zou de goedkope 'schootcomputer' al in de winkel liggen. Dat meldt de zakenkrant Financial Times. India wil met de introductie van de '20 dollar laptop' het scholingsniveau van grote delen van de bevolking opkrikken. Het aanbieden van goedkope laptops is daarbij een goede eerste stap.

One laptop per child
Er zijn de laatste tijd al meerdere initiatieven geweest om goedkope laptops te maken, speciaal voor ontwikkelingslanden. Het bekendste voorbeeld is de '100 dollar laptop', de XO, ontwikkeld door de stichting 'One Laptop Per Child'. De productie van de XO bleek echter duurder dan verwacht, waardoor de '100 dollar laptop' bijna 200 dollar kostte.

Armeluislaptop
Ook Intel stelde eerder al een 'armeluislaptop' voor, de Classmate. Deze laptop was klein, licht, vooral geschikt voor internet en goedkoop. Bovendien werd hij inmiddels ook al populair geworden buiten ontwikkelingslanden. Netbooks, kleine, goedkope, op internet gerichte laptops, verkopen wereldwijd als een trein. (adb)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten