5 februari 2009

Tien nieuwe amfibiesoorten ontdekt




In Colombia zijn tien nieuwe amfibiesoorten ontdekt. In de bergstreek van Colombia nabij de grens met Panama zijn negen kikkersoorten en een salamandersoort gevonden. De ontdekking is zeer positief omdat amfibieën over de hele wereld bedreigd zijn. De nieuwe soorten zijn een reden om het gebied in Colombia extra te beschermen.

Barometer
Amfibieën zijn heel gevoelig voor veranderingen in hun omgeving. Volgens specialist Robin Moore zullen deze dieren als eerste tekenen van klimaatverandering vertonen. "Ze zijn een soort barometer", zei hij aan Reuters. Liefst een derde van alle amfibiesoorten over de hele wereld wordt met uitsterven bedreigd. Amfibieën zijn voor de mens belangrijker dan we zouden vermoeden. Ze eten de insecten die ziektes zoals malaria en knokkelkoorts verspreiden.

Hoop
De expeditie ontdekte in de regio ook zoogdieren die als bedreigd worden beschouwd. "Dit is zonder twijfel de ark van Noë", zei Jose Vicente Rodriguez-Mahecha, wetenschapper bij een Colombiaanse natuurgroep. "De ontdekking van deze nieuwe soorten is een teken van hoop." Zoals op veel plaatsen zijn ontbossing, jacht, veeteelt en mijnbouw ernstige bedreigingen voor dit rijke gebied.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten