25 februari 2009

Crisis: fotografe Annie Leibovitz verpandt levenswerk


Deze cover met Demi Moore sloeg in 1991 in als een bom.

Sterfotografe Annie Leibovitz, die naam en faam verwierf met portretten van onder anderen een zwangere Demi Moore en de Britse koningin, heeft 12 miljoen euro geleend met haar werken als onderpand. Leibowitz (59) heeft het geld nodig om de hypotheken op haar verschillende huizen te kunnen afbetalen. Dat meldt de New York Times.

Erfenis van Susan Sontag
In 2004 viel Liebowitz de erfenis van haar levenspartner Susan Sontag te beurt. De schulden op die eigendommen zijn door de kredietcrisis echter zo hoog opgelopen dat ze een bedrijf inschakelde dat geld ontleent met kunstwerken als onderpand. Het bedrijf, Art Capital, is eigenaar van al haar werken - uit het verleden maar ook toekomstig werk - tot de leningen zijn afbetaald.

Lennon, Demi Moore, Michelle Obama
De werken omvatten onder meer de foto van John Lennon en Yoko Ono op de dag van Lennons dood, de foto van een naakte en hoogzwangere Demi Moore, foto's van Michelle Obama voor Vanity Fair en het controversiële beeld van een halfnaakte Miley Cyrus voor hetzelfde magazine.
Klanten van Art Capital kunnen ook geld lenen in ruil voor oude filmposters, antieke teddyberen en kostbare wetenschappelijke instrumenten. Het bedrijf werd recent nog 'eigenaar' van werken van onder meer Willem de Kooning, Andy Warhol en Picasso. De kunstwerken worden bewaard in stapelplaatsen met klimaatcontrole. Volgens een woordvoerder slagen negen op tien klanten erin hun schulden af te betalen en hun onderpand dus opnieuw te verwerven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten