11 juli 2009

Er bestaan heel wat mythen over haaien.


Er bestaan heel wat mythen of populaire theorieën over haaien, maar veel van die verhalen kloppen niet. De Amerikaanse professor Samuel Gruber ontkrachtte vijf mythen op Discovery Channel.

1. Haaien jagen soms op menselijke prooien
De kans is groter dat je sterft door uit je bed te vallen dan door de aanval van een haai. Een haai maakt ook geen onderscheid tussen prooien. Wie onbeschermd in het water zwemt, kan natuurlijk altijd aangevallen worden. Ook na een ongeluk op zee is er gevaar, omdat haaien op bloed afkomen. Op ongeveer 400 haaiensoorten zijn er maar drie echt gevaarlijk voor de mens: de witte haai, de tijgerhaai en de stierhaai.
2. Haaien komen op surfplanken af
Er zit een zekere waarheid in deze stelling. Sommige haaiensoort komen op de beweging en vorm van een surfplank af. Ze denken dat het om een zeehond, walrus of zeeleeuw gaat. Jaarlijks komen echter veel meer surfers om door andere oorzaken dan door een haai.
3. Haaien vallen nooit op de middag aan
Volgens Gruber is dit een typisch voorbeeld van hoe we statistieken soms verkeerd begrijpen. Aangezien er 's middags minder slachtoffers vallen, geloven we meteen dat haaien dan niet aanvallen. We vergeten echter dat mensen op de middag eten en minder in het water vertoeven.
4. Haaien hebben geen vijanden
Hoewel haaien bovenaan de voedselketen staan, hebben ze wel vijanden. Soms vallen ze zelf ten prooi aan een orka. Sommige haaiensoorten eten zelfs andere haaien. Stier- en tijgerhaaien durven ook hun jongen verorberen. En dan is er natuurlijk nog de mens. Jaarlijks zou de mens miljoenen haaien doden.
5. Haaien vreten zonder nadenken
Als we stellen dat haaien enkel leven om te eten, te moorden en zich voort te planten kunnen we eigenlijk bijna hetzelfde over de mens zeggen, aldus Gruber. Haaien zijn grote vissen met hersenen die we kunnen vergelijken met vogels en zoogdieren. Ze kunnen soms sneller leren dan een kat of een konijn.

Volgens Gruber weten we maar weinig over deze fascinerende dieren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten