1 juli 2009

Zitten er weldra meelwormen in onze bitterballen?

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen onderzoekt de mogelijkheid om in de toekomst vlees te vervangen door insecten in producten zoals hamburgers en bitterballen. In Nederland werd er door het ministerie van Landbouw al zes miljoen euro vrijgemaakt om de sprinkhanen en meelwormen te introduceren in de voedselketen.
"In 2050 leven we met 9,5 miljard mensen op deze wereld", aldus de Nederlandse minister Gerda Verburg. "Azië, India en China worden almaar welvarender. De vraag naar vlees zal dus steeds groter worden. Tijd dus om naar alternatieven op zoek te gaan."
Garnalen
"En dan komen we terecht bij algen, vlees dat in labo's gekweekt wordt uit cellen en...insecten. Onze grootouders aten ook geen garnalen omdat ze dat maar vieze dingen vonden en nu is het een delicatesse. Je moet zoiets nu eenmaal leren eten en een zekere angst overwinnen."
Verburg heeft wel nog geen idee over de exacte datum waarop de beestjes op de markt moeten komen. Bij ons wordt er onderzocht of insecten als voeding verkocht kunnen worden.
Wachten op Europa
"Momenteel is het bij ons nog verboden om insecten als voedsel te verkopen", klinkt het. "Het gebeurt misschien hier en daar in kleine winkeltjes, maar eigenlijk mag het nog niet. Zodra Europa de knoop doorhakt, volgen wij de normen."
Insecten zouden naar verluidt zeer gezond zijn. Bovendien is de milieu-impact van het kweken van insecten tien keer kleiner dan die van het kweken van koeien en varkens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten