9 juli 2009

Mens versus fruitvlieg: een verloren strijd?


Gelezen in de Standaard.

Je krijgt ze over de vloer vanaf de eerste zomerzon, en ze lijken met geen stokken weg te krijgen. Maar waar komen fruitvliegen eigenlijk vandaan? En valt er iets tegen te beginnen?


Fruitvliegjes komen voor in bijna elke omgeving. Er is amper een ecologische niche te vinden waar ze niet kunnen leven. Als ze tijdelijk uit de keuken verdwenen lijken te zijn, zwerven er wel enkele elders door het huis, of houden ze zich op in een of ander onopvallend vochtig hoekje.
Ze kunnen meerdere weken overleven, al hebben ze daarvoor wel vocht en liefst ook voedsel nodig. Fruitvliegjes worden van ver aangelokt door de geur van rijpend fruit. Het is vooral de geur van ethanol (alcohol) en van azijnzuur die fruitvliegjes aantrekt. Vandaar dat ze ook naar wijn komen. De Fransen spreken trouwens van 'mouche du vinaigre' en de Engelsen van 'vinegar fly'.
De vliegjes die als eerste in de keuken opduiken zodra de nieuwe lading bananen in de fruitschaal ligt te geuren, zaten waarschijnlijk gewoon in huis te wachten. Of ze kwamen van buiten, uit het compostvat ontsnapt, of van bij de buren.
Ze kunnen door kiertjes van enkele millimeters kruipen. Zo geraken ze dus binnen in huis, of in en uit een schijnbaar afgesloten afvalemmer. In theorie kunnen ze ook samen met het fruit binnenkomen.
Fruitvliegjes leggen hun eitjes liefst in vochtig, suikerrijk vruchtvlees. Vooral gekwetst, rijpend fruit lokt dus vliegjes aan; op een harde gladde schil hebben ze minder vat. Fruit met een ongeschonden schil geeft ook minder geurstoffen af.

Een wijfje kan wel twintig eitjes per uur leggen, en honderden eitjes in enkele dagen tijd. Na maximaal een dag of tien komen ze uit. In dat tempo gaat het natuurlijk snel, en is de vliegenmassa in het composvat gemakkelijk te verklaren.

Er is geen ontkomen aan, of je zou je huis helemaal moeten verzegelen en rijpend fruit uit de keuken bannen. Maar zelfs dan nog vallen er wel eens etensrestjes op de grond en dat kan genoeg zijn om de vliegjes te laten overleven. Ze komen en gaan, insecten zijn nu eenmaal niet te stoppen.
En om uw ergernis enigszins te temperen: fruitvliegen zijn een belangrijk studieobject voor wetenschappers die zich bezighouden met genetica.

Ook worden ze gekweekt (vleugelloos) door aquarium-en terrariumliefhebbers als voedseldiertje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten