30 juli 2009

Gratis alternatieven voor Photoshop

Photoshop is een steengoede software, maar bevat eigenlijk veel meer tools en mogelijkheden dan de meeste internauten nodig hebben. Een beeld uitknippen, rode oogjes wegwerken, vergroten en verkleinen kan je met heel wat andere gratis progjes uitvoeren. Maar wist je dat er ook gratis programma's zijn die andere, meer geavanceerde taken van Photoshop kunnen uitvoeren, zoals lagen (layers), filters, enz.? In een artikel bij ReadWriteWeb vonden wij zulke meer geavanceerde programma's, en wij vermelden ze graag voor onze lezers. Bij het uittesten van de software heeft de redacteur van het artikel telkens dezelfde foto gebruikt, zodat je zelf de resultaten van de verschillende programma's kan bewonderen.Om te beginnen is er PhotoFiltre. Dat is een desktop programma met een interface die aan Photoshop doet denken, maar dan met minder functies, zoals geen layers. Maar er blijft nog genoeg over om te spelen met kleuren, saturatie, effecten.
Als Photoshop 10 is, dan is dit programma 5.
Windows - freeware http://www.getpaint.net/
Deze software van Microsoft, de opvolger van het aloude Paint, is echt verbazingwekkend volledig. Hij heeft, voor de meeste gebruikers, zo goed als alles om Photoshop te vervangen. De software bevat lagen (layers), een uitgebreide knoppenbalk, niveaus. Nadeel is dan weer dat het dat de software geen geavanceerde kleurencorrectie bevat of paintbrush.
Op een schaal waarbij Photoshop een 10 is, is Paint.NET een 8.
The Gimp
Windows/Linux, freeware http://www.gimp.org/
Dit wordt door velen beschouwd als de echte vervanger van Photoshop; The Gimp is een open source desktop programma dat haast alle toeters en bellen heeft als Photoshop. En omdat het open source is, wordt er voortdurend door vele vrijwilligers aan gewerkt om het product nog te verbeteren. Dit programma heeft effecten om delen te verlichten, een volledige set paintbrush tools, layer masks en meer.
Als Photoshop een 10 is, dan is GIMP een 11, omdat het 90% van de functies van Photoshop biedt, aan zero euro kostprijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten