19 juli 2009

Kleurtemperatuur: zelf instellen!

AWB staat voor Automatische WitBalans. Met andere woorden: de camera ‘beoordeelt’ de kleurtemperatuur en stelt deze geheel naar eigen inzicht in. Dat klinkt comfortabel en gemakkelijk, maar dat is het niet. Althans niet altijd.
Alle digitale camera’s kennen een instelling voor de witbalans, de kleurtemperatuur, die uitgedrukt wordt in graden Kelvin. Daglicht is ergens rond de 5000 - 5200 graden Kelvin. Door de camera op bewolkt of gloeilamp te zetten maak je een foto warmer of kouder, in graden Kelvin. Maak maar eens een foto in de stand gloeilamp buiten!
De mensen die in RAW fotograferen letten meestal niet zo erg op de stand van de kleurtemperatuur. Immers, dankzij het RAW-formaat is de kleurtemperatuur achteraf, op de computer, eenvoudig te veranderen. Alsof je de foto opnieuw maakt! De juiste instelling voorkomt wel dat je elke foto op dit punt moet nabewerken: op locatie de juiste instelling kiezen betekent dus korter achter de PC zitten.
Fotografeer je echter alleen in JPG, dan heeft het erg veel zin om op locatie direct te kiezen voor de juiste instelling van de kleurtemperatuur. In de stand AWB zal de camera het soms goed, maar net zo vaak ook niet goed doen. En dan achteraf de juiste kleuren instellen: dat valt niet mee of is zelfs onmogelijk! Dus op bewolkt als het bewolkt is, en op TL als je onder TL-verlichting fotografeert!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten